Veroorzaakt een zware bodem peesblessures?

Heb jij weleens kritisch naar de bodem van je bak gekeken? 

Als je er zelf doorheen moet ploegen, moet je paard dat ook. En dan is het beter om je zadel in de kast te laten. Zo verklein je namelijk de kans op peesblessures.
“Een te zware bodem heeft wel degelijk invloed op de belasting van de pezen”, vertelt Bram van der Meij van paardenkliniek De Raaphorst. “Ik kan zo snel geen antwoord geven of het echt blessures veroorzaakt, maar het risico is wel groter in een te zware bak.”

In de ideale bodem zakt je paard niet verder dan een paar centimeter weg.

Peesblessures zijn een veelvoorkomend leed en komen meestal voor aan de buigpezen van de voorbenen van het paard. In het been zitten vier pezen: de oppervlakkige- en diepe buigpees, de strekpees en de tussenpees. Pezen zitten tussen de spieren en het bot en vangen de trekkracht op die de spieren uitoefenen op het bot. Pezen zijn opgebouwd uit microvezels. Als maar één vezeltje kapot is, kan er al een probleem ontstaan.
Als de bodem niet egaal is loopt je paard niet lekker en heb je kans dat hij zich verstapt of aantikt. “Een peesblessure is vaak een combinatie van verschillende factoren”, aldus Van der Meij. “Mensen denken vaak dat het komt door eenmalige overbelasting, maar wij zien vaak dat het een gevolg is van microtrauma. Het paard heeft dan een kleine beschadiging in de pees, die nog niet problematisch is en hij loopt nog niet kreupel.”

Bron: https://www.bitmagazine.nl

Piste slepen van RPS Equipments zijn altijd de juiste oplossing voor een perfecte bodem.

4253477
Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog