Hoe houd ik mijn paard gehydrateerd tijdens de winter?

De winterperiode is (jammer genoeg) weer begonnen. Het is belangrijk om je paard goed gehydrateerd te houden om vele redenen, maar in het bijzonder om uitdroging en mogelijke daaruit voortkomende koliek verschijnselen tegen te gaan. Paarden krijgen sneller verstoppingskoliek tijdens het winterseizoen, omdat het drinken van koud water hen minder aantrekt wanneer het buiten vriest. We moeten dus beter controleren hoeveel ze drinken tijdens de wintermaanden. Normaliter moet een paard tussen de 24 en 35 liter water per dag drinken. Als je merkt dat je paard niet voldoende drinkt, zijn er een paar trucs die je gebruiken om hem toch gehydrateerd en gezond te houden.

Allereerst dient een paard altijd toegang te hebben tot een onbeperkte hoeveelheid schoon water, zodat hij op elk moment kan drinken . Ook al is het de minst leuke klus; het schoonmaken en vullen van die emmers, het is zeer belangrijk!
Uit onderzoek is gebleken dat paarden meer drinken als het water warm of lauw van temperatuur is . Water-verwarmers zouden dus nodig kunnen zijn wanneer je een paard hebt dat slecht drinkt. Sommige paarden houden ook van water met een smaakje. Je kunt wat appelsap toevoegen aan de wateremmer om het paard aan te moedigen om te drinken.
Het is belangrijk om te weten dat uitdroging bij paarden pas kan worden waargenomen nadat ze al minimaal 5% van hun lichaamsgewicht verloren zijn . Dus, als jouw paard 600 kg weegt, zie je pas de kenmerken van uitdroging (verandering van huidskleur, diepliggende ogen, vermoeidheid) nadat het paard reeds 30 kilo aan vocht verloren heeft. Dat is veel! In dit geval is preventie dus de sleutel tot succes.
Iedereen kent het oude gezegde 'Je kan een paard naar het water leiden, maar je kan het niet doen drinken'. Daar is daadwerkelijk een reden voor! De hersenen van een paard geven pas een trigger om te drinken af wanneer het paard een laag bloedvolume of een hoge hoeveelheid Natrium in zijn bloed heeft. Paarden krijgen hun "dorst" trigger veel later dan de mens, omdat we verschillende soorten zweet hebben. Als we als mens zweten, verliezen we niet veel natrium. Dus, als we andere elektrolyten en water verliezen door te zweten, blijft het natriumgehalte in ons bloed hoog. Hierop reageren onze hersenen met de impuls om te drinken. Paarden zijn niet erg goed in het behouden van natrium en zullen dus meer ervan verliezen tijdens het zweten dan wij. Dit betekend dat als we dezelfde hoeveelheid vocht en andere elektrolyten verliezen, de concentratie van natrium in het bloed van het paard nog steeds laag kan zijn. De hersenen weten dus niet dat het paard moet gaan drinken. Dus, ook al weten wij dat ons paard water nodig heeft, hij weet het zelf nog niet.
We weten nu hoe belangrijk het is om onze paarden gehydrateerd te houden. Hoe kunnen we dit doen? Een van de mogelijkheden is het inbrengen van meer vocht in hun voedsel.
Je kunt water toevoegen aan het krachtvoer (de brokken of de muesli) van je paard . Dit is slechts een kleine hoeveelheid, maar alle beetjes helpen. Als je water toe kunt voegen aan het krachtvoer, waarom dan niet ook aan het ruwvoer? De beste manier om dit te doen is door het hooi te stomen. Wanneer hooi wordt gestoomd, nemen de aanwezige grassen en planten water op. Een gestoomde baal hooi zal bijna 2 tot 3 Kg zwaarder zijn in vergelijking tot een droge baal hooi . Er is dus een aanzienlijke hoeveelheid vocht toegevoegd tijdens het stomen.
Een andere optie is het voeren van elektrolyten, vooral na zware arbeid. Er zijn vele soorten elektrolyt-supplementen te koop. Als je elektrolyten door het water mengt, zorg er dan wel voor dat het paard ook een emmer met gewoon water tot zijn beschikking heeft. Het stomen van hooi, tezamen met het toevoegen van water aan krachtvoer, het gevuld en schoon houden van wateremmers en het (indien nodig) toevoegen van elektrolyten zijn manieren om je paard gehydrateerd en gezond te houden.

Geschreven door Stephanie Davis, praktiserend dierenartsBeoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog